- właściwe działanie czosnku - jak twierdzą badacze - następuje dopiero po 15 minutach po jego pokrojeniu lub wyciśnięciu - wówczas potęguje się ilość czynnych substancji tak dobrze oddziałujących na nasze zdrowie ;
- używajmy miodu z umiarem - na pewno do kawy, herbaty niekoniecznie, owsianka również nie ma być ulepkiem ;
- zupy najlepiej zmiksowane dla osób osłabionych, małych dzieci, rekonwalescentów, gdyż są łatwiej strawne ;
- wszystkie kapustne - oprócz kapusty, kalafior, brukselka, brokuły, kalarepa zawierają substancje wolotwórcze, które ograniczają przyswajanie jodu i sprzyjają niedoczynności tarczycy, poza tym kapusta obniża poziom estrogenu u kobiet ;
- gotowana marchewka dostarcza więcej beta karotenu niż surowa ;
- szpinak zawiera dużo kwasu foliowego ;
- nie jadamy ogórków z pomidorem, bo ogórek niszczy witaminę C ;
- nie zjadamy chudego twarogu z pomidorem, bo związki zawarte w pomidorach wchodzą w interakcję z wapniem i tworzą się drobiny powodujące dotkliwy ból ;
- kaszy jaglanej nie polecam szczególnie zimą, bo jest zimna i śluzotwórcza, a jak ktoś ma na nią ochotę powinien ją wyprażyć w piekarniku lub na patelni ;
- tylko żółta kapusta kiszona, wtedy wiemy ze jest ukiszona a nie zalana octem ;
- ryby smażymy na maśle albo na oleju z masłem ;
- ryba po grecku tylko latem ;
- przyprawy przyspieszają procesy fizjologiczne ;
- ciecierzyca, fasola, soczewica i bób zawierają dużo białka ;
- fasola zawiera dużo błonnika ;
- orzechu osłabiają jelita - można ich zjadać 2-4 dziennie.
środa, 6 stycznia 2016
Wskazówki kulinarne
WSKAZÓWKI KULINARNE - aby zdrowo żyć
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz