środa, 6 stycznia 2016

Wskazówki kulinarne

WSKAZÓWKI KULINARNE - aby zdrowo żyć

  • właściwe działanie czosnku - jak twierdzą badacze - następuje dopiero po 15 minutach po jego pokrojeniu lub wyciśnięciu - wówczas potęguje się ilość czynnych substancji tak dobrze oddziałujących na nasze zdrowie ;
  • używajmy miodu z umiarem - na pewno do kawy, herbaty niekoniecznie, owsianka również nie ma być ulepkiem ;
  • zupy najlepiej zmiksowane dla osób osłabionych, małych dzieci, rekonwalescentów, gdyż są łatwiej strawne ;
  • wszystkie kapustne - oprócz kapusty, kalafior, brukselka, brokuły, kalarepa zawierają substancje wolotwórcze, które ograniczają przyswajanie jodu i sprzyjają niedoczynności tarczycy, poza tym kapusta obniża poziom estrogenu u kobiet ;
  • gotowana marchewka dostarcza więcej beta karotenu niż surowa ;
  • szpinak zawiera dużo kwasu foliowego ;
  • nie jadamy ogórków z pomidorem, bo ogórek niszczy witaminę C ;
  • nie zjadamy chudego twarogu z pomidorem, bo związki zawarte w pomidorach wchodzą w interakcję z wapniem i tworzą się drobiny powodujące dotkliwy ból ;
  • kaszy jaglanej nie polecam szczególnie zimą, bo jest zimna i śluzotwórcza, a jak ktoś ma na nią ochotę powinien ją wyprażyć w piekarniku lub na patelni ;
  • tylko żółta kapusta kiszona, wtedy wiemy ze jest ukiszona a nie zalana octem ;
  • ryby smażymy na maśle albo na oleju z masłem ;
  • ryba po grecku tylko latem ;
  • przyprawy przyspieszają procesy fizjologiczne ;
  • ciecierzyca, fasola, soczewica i bób zawierają dużo białka ;
  • fasola zawiera dużo błonnika ;
  • orzechu osłabiają jelita - można ich zjadać 2-4 dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz